30 Mart 2015 Pazartesi

BUGÜN 30 MART "DÜNYA BİPOLAR GÜNÜ



HERKESİN ÖTEKİSİ: BİPOLAR / rabia mine
Ailenizde ve yakın çevrenizde duygudurumları ani iniş çıkışlar gösteren sevdiklerinize ne de kolay yapıştırıverirsiniz "dengesiz" yaftasını... Nasıl da kayıtsızca dışlayıverirsiniz onları yaşamlarının ve algılarının ezberbozan ritminden dolayı... Düşünmezsiniz ki, bazen o yafta, onların ölüm fermanı olur.
Teşhisi zor, mani ve depresyon nöbetleri yaşatan psikiyatrik bir "farklılıktır" bipolar bozukluk. "İki uçlu duygudurum hali" anlamına gelir. Lütfen, dengesiz diye kestirip attığınız yakınlarınıza bir kez de bu bilginin ışığında bakınız. Bir dönem neşe krizine kapılıyor, sonrasında da durgunluk ve karamsarlığı uç noktalarda yaşıyorlarsa "bipolar" olabilirler. Manik durumdayken konuşkan, özgüvenli, hatta yaratıcı ve üretkenlerken, depresif evrede ciddi bir endişe ve umutsuzluğun pençesinde kıvranırlar.
Bu yaşam ritmi, onların başta hak ettikleri kariyeri gerçekleştirememeleri olmak üzere, tüm yaşamsal cephelerde tırnak içinde "başarısız" olmalarına, tüm yakınlarını kaybetmelerine ve yanlış yorumlanmaları / yargılanmaları nedeniyle yapayalnız kalmalarına yol açar. İçine düştükleri / itildikleri çaresizliğin ve dışlanmışlığın son durağı ise büyük bir oranda intihardır.
Bipolar bozukluk "hızlı yaşa genç öl" veya "bak, yaratıcı şahsiyetler de bipolarmış" diyerek geçiştirilemeyecek kadar ciddiye alınması gereken bir durumdur. Evet yaratıcı şahsiyetlerin, sanatçıların tamamına yakını bipolardır; fakat unutmamak gerekir ki, yaratabilmeleri için sağ kalmaları gereklidir.
Şunu bilin ki, hiç kimse bir bipolar kadar öteki olamaz hayatın karşısında. Ne Kürt Türk'ün, ne Yahudi Alman'ın, ne hayvan insanın karşısında... Hiç kimse öteki olmanın acısını bir bipolar kadar hücrelerinde hissedemez.
Başta nietzsche, virginia woolf, sylvia plath, nilgün marmara olmak üzere, her gün sayfalarınızda bol keseden cümlelerini, dizelerini savurduğunuz ama haklarında hiçbir şey bilmediğiniz yazarların, sanatçıların, şu kokuşmuş hayata siktir çekip gidebildikleri için intiharlarına tapındığınız şairlerin yüzde doksanı bipolardır.
Bipolar sizin vicdanınızdır.
Bipolar empatiden yapılmış bir ucubedir size göre; herkesin, her şeyin, insanın, hayvanın, yaprağın, taşın, rüzgârın sesini, acısını iliklerinde hissedendir.
Bipolar sizin yarı kapalı algınızdır; görmek istemediklerinizi gören, duymak istemediklerinizi duyan, söyleyemediklerinizi söyleyendir.
Bipolar kralın çırılçıplak olduğunu bilen, her dakika bunu bağıran, ama sesini kimseye duyuramayandır.
Bipolarların intiharla ölüm oranları, istatistiksel olarak insanların kanserden ölüm oranlarından çok daha yüksektir. Çünkü bipolar herkesin ötekisidir! Ve şu zalim dünyada ötekisi olmadığınız tek bir insanınız bile olmadan yaşamak, her gün ölmektir.
Yeri gelip yaralı bir faşiste bile sırf insan olduğu için merhamet gösterilebildiği ve elbette ki gösterilmesi de gerektiği dünyada, duygu durumlarındaki ani iniş çıkışlar nedeniyle, o iniş çıkışların ne denli ölümcül acılar verdiğini bilseler bile, bunu asla umursamayan normal(?) insanlar tarafından en kolaya kaçılarak dengesizlikle yaftalandıkları için, yakınları da dahil hiç kimsenin acımadığı kimsesizlerdir bipolarlar.
Bir parça şefkatle en azından intihar etmelerinin önüne geçilebilecekken, iyi günlerinde hayal güçlerinden ve tutkuyla, aşkla dolu kalplerinden alınabilecek her türlü mutluluğun alındığı, ama düştüklerinde, sanki onlara o mutlulukları yaşatan aynı kişi değilmiş gibi, sanki vebalılarmış gibi bucak bucak kaçıldığı, ufacık bir desteğin bile akıl almaz bir vahşetle esirgendiği zavallılardır bipolarlar
Bipolar sizin yüreğinizin, vicdanınızın, aşkınızın, sevginizin, vefanızın, bipolar sizin devrimciliğinizin, insanlığınızın turnusol kâğıdıdır.
Bipolar olarak yaşamak, filistin askısında çürümektir.
Bipolar kanamalı bir hastadır, hiç kimsenin kan bağışı yapmadığı.
Bipolar dinmeyen bir çığlıktır, desibelinin şiddetinden dolayı kimsenin duymadığı.
Bipolar, dünyanın bütün tecavüzlerinin, çığlıklarının, cinayetlerinin, savaşlarının, soykırımlarının ve yalanlarının acısından geçerek tamamlanmış insandır.
Bipolar, ötekidir.
Bipolar, "görkemli kaybeden"dir.
Bipolar sizin aynanızdır, kendinizle göz göze gelmemek için intihar ettirdiğiniz!
Bugün 30 Mart Dünya Bipolar Günü. Lütfen bari bugün bu tarz davranışlar sergileyen sevdiklerinize başka bir gözle bakmaya çalışınız. Belki karşınızda bir pipolar göreceksiniz ve onu gerçekten seviyorsanız yardım edecek, yargılamadan destek olacak ve hayatını kurtaracaksınız.
Yarın çok geç olabilir ve kendinizi asla affedemeyebilirsiniz
- bipolarım ben..
- ne polar ne polar?
- bipolar..
- bipolar da ne ola ki?
- bacağı kırık bir yılkı atı düşün.. koşamayan.. sadece düşlerinde..
- ah yazıııııık, vurmak lazım..
- haklısın.. vuruyorlar zaten.
Rabia Mine
Nilgün Marmara (şair yazar)
Sylvia Plath (şair-yazar)
Virginia Woolf (yazar)
Albert Einstien (bilim insanı)
Nietzsche (filozof)
Sigmund Freud (psikiyatr)
Isaac Newton, (bilim insanı)
Victor Hugo (şair - yazar)
William Blake (şair-ressam)
Mozart (besteci)
Edgar Allen Poe (yazar)
Mark Twain (yazar)
Vincent van Gogh (ressam)
Walt Whitman (Şair)
Tennessee Williams (yazar)
Mel Gibson (sinema oyuncusu)
Francis Ford Coppola (yönetmen)
Kurt Cobein (müzisen)
Sinead O'Connor (müzisyen)
Robin Williams (sinema oyuncusu)
.

1 yorum:

bücürükveben dedi ki...

Çok kötü bir hastalık Allah şifasını versin...benim bir komşum var çok dengesizdi acaba o da mı bu hastalıktan muzdarip diye düşündüm şu an...
sevgilerimle Arzucum..